Menopauza: Kako se hraniti s 50?
Bez obzira koliko imali godina, bili u menopauzi ili ne, način na koji jedete uvijek će utjecati na kožu i zdravlje u cijelosti. S previše ovog i premalo onog hranjive tvari neophodne za vaše blagostanje potpuno su neuravnotežene.
Vratimo se sad na menopauzu, ovo su pravi nutrijenti na koje se trebate usredotočiti.
Neugodni simptomi koji se javljaju tijekom menopauze, kao i načini da ih se spriječi, postali su tema istraživanja. Dokazano je da se učestalost njihovog pojavljivanja i neugoda koju donose mogu značajno smanjiti ujednačenom prehranom koja nudi sve potrebne nutrijente (1).
Skupine nutrijenata posebno važnih tijekom menopauze:
● fitoestrogeni
● vitamin D
● kalcij
● folna kiselina
● polifenoli
● vlakna
● omega-3 masne kiseline
IZVORI:
[1]. Brończyk-Puzoń A., Piecha D., Koszowska A., Kulik-Kupka K., Zubelewicz-Szkodzińska B. Rola wybranych składników odżywczych diety u kobiet w okresie naturalnej menopauzy – przegląd piśmiennictwa. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2016, Tom 22, br. 2
[2]. Purdue-Smithe A. C., Whitcomb B. W., Szegda K. L., Boutot M. E., Manson J. E., Hankinson S. E., … Bertone- Johnson E. R. (2017.). Unos vitamina D i kalcija i opasnost orod preuranjene menopauze. The American Journal of Clinical Nutrition, ajcn145607.
[3]. Huntley A. L. (2009.). Dobrobiti na zdravlje flavonoida iz bobičastog voća kod žena u menopauzi: kardiovaskularne bolesti, karcinom i kognitivne sposobnosti. Maturitas, 63(4), 297.–301.
Objavljeno