Istina je to što ste čuli - vaša koža zavisi od njega.
Sjećate li se vremena kada niste bili svjesni toga da je kolagen važan za kožu? Možda ste bili u dvadesetima i proizvodnja kolagena vaše kože bila je vrlo visoka, čak 75 %[1] viša nego sada, pa niste morali o tome razmišljati. Čuli ste da se kolagen spominje i znali ste da je to protein; bili ste svjesni toga da je nekako povezan sa strukturom kože.
Međutim, baš kao i kad je riječ o mnogim drugim stvarima, počnete se brinuti o nečemu tek kada primijetite negativne posljedice. Kada primijetite znakove starenja na koži, dermatologija je tu za vas kako biste razumjeli što je kolagen, koja je njegova funkcija i kako ga zadržati.
Kolagen je glavni protein u tijelu
Nalazi se posvuda. U kostima, crijevima, zubima i mišićima. Svugdje. Tijelo ga proizvodi svaki dan. Međutim, njegova proizvodnja usporava se s godinama.
u dobi od 80 godina
naša koža proizvoditi 75%manje kolagena nego
u 20-ima.
Koža se većinskim dijelom sastoji od kolagena i vode
Kolagen je također glavni protein u koži. Između 80 % i 90 % težine suhe kože kada se izuzme voda otpada samo na kolagen. Izgleda poput trostruke spirale koja se sastoji od tri lanca od po stotinjak aminokiselina.
Kolagen čini kožu čvrstom
Baš kao što tvori mišiće u tijelu, kolagen koži pruža otpornost i čvrstoću s kojom se rađamo. Dolazi od grčke riječi „kólla”, odnosno „ljepilo”; kolagen tipa I i tipa III spajaju se u dermi poput vezivnih jastučića.
Sastoje se od fibroblasta, stanica u dermi, drugom sloju kože koji je također zaslužan za stvaranje elastina. Zajedno s elastinom i drugim proteinima naziva glikoproteini, kolagen tvori izvanstaničnu matricu. To je mreža od koje se koža sastoji i, poput mišića, pruža joj fizička svojstva, kao što su tonus, otpornost i čvrstoća.
Koža gubi 1% kolagena godišnje [2]
Nakon srednjih do kasnih dvadesetih i ranih tridesetih, koža gubi oko 1% kolagena svake godine. Sinteza kolagena iz fibroblasta smanjuje se, čime dolazi do gubitka elastičnosti, čvrstoće i podatnosti. Između sadašnjeg trenutka i Svjetskog prvenstva u 2022., većina će nas izgubiti 4 % kolagena u tijelu. Stoga će u dobi od 80 godina naša koža proizvoditi 75 % manje kolagena nego u 20-ima.
Kolagen opada čak i brže ovisno o tome kako živimo
Pitate se zašto 75 %, a ne 60 % (1 % x 60 godina)? Stopa gubitka kolagena od 1 % godišnje zapravo je minimalna stopa. Gubitak kolagena mogu ubrzati čimbenici poput fotostarenja, onečišćenja, pušenja i prehrane. Slobodni radikali i glikacija (biološki proces kojim se molekule šećera vežu uz kolagen) mogu stvoriti pomutnju: postojeća vlakna kolagena mogu se stvrdnuti i spojiti. Ultraljubičaste zrake stimuliraju enzime koji razgrađuju kolagen (matriksine). S godinama kolagen, koji je inače veliki protein, postaje tanji. Zbog njegove važne uloge, ne iznenađuje da je degradacija kolagena vidljiva na koži te da koža tako postaje tvrđa i manje podatna.
Kolagen se može povratiti iznutra i izvana
Glikacija je danas posebno područje istraživanja učinaka protiv starenja kože i sve je više dokaza o tome da možemo povratiti kolagen u koži – ili barem usporiti njegov nestanak ili uništenje zdravom prehranom (ponajprije unošenjem manje šećera) i izbjegavanjem prekomjernog izlaganja suncu. Njega kože kojom se štiti kolagen također ima dvostruko djelovanje: štiti postojeći kolagen u koži i istovremeno stimulira proizvodnju dodatnog kolagena. Liftactiv Collagen Specialist ispunjava kožu peptidima koji krate fragmente proteina i mogu ciljano djelovati na određene znakove starenja kože koji su posljedica gubitka kolagena: bore, opuštenost kože, gubitak čvrstoće i tonus.
Znanje je moć. Smanjenje kolagena s godinama prirodna je pojava. Međutim, možemo djelovati na učinke njegova gubitka na kožu vrlo jednostavnim odlukama koje se odnose na svakodnevnu njegu kože.
Izvori:
1. Smanjena proizvodnja kolagena u kronološki ostarjeloj koži: uloge promjena u funkciji fibroblasta uzrokovanih starenjem i neispravne mehaničke stimulacije” – James Varan
2. Utjecaj dobi i spola na debljinu kože, kolagen u koži i gustoću kože” – Sam Shuster et al.