UTJECAJ PREHRANE NA NASTANAK PRHUTI
Dermatolozi preporučuju uravnoteženu prehranu kako biste kontrolirali ili smanjili mogućnost nastanka prhuti. Na ovoj stranici možete pronaći njihove savjete o uravnoteženoj prehrani i namirnicama koje biste trebali izbjegavati.
SAVJET N°1
HRANJIVE SU TVARI OD IZNIMNE VAŽNOSTI
Da biste izbjegli nastanak prhuti, 3 su hranjive tvari od iznimne važnosti i trebali biste ih uključiti u uravnoteženu prehranu:
- Vitamin B6: Nalazi se u lososu, krumpiru, bananama, gljivama, jetrici, cjelovitim žitaricama.
- Vitamin E: Nalazi se u orasima, bademima, repičinom i sojinom ulju, žitaricama, plavoj ribi.
- Vitamin A: Nalazi se u jajima, mliječnim proizvodima, maslacu, jetrici.
U svoju biste svakodnevnu prehranu također trebali uključiti proteine, povrće, željezo, omega-3 masne kiseline (repica, laneno ulje, konoplja, orasi, srdele, skuša), cink (kakao, kamenice, pšenične klice) i biotin (vitamin B8).
SAVJET N°2
NAMIRNICE KOJE BISTE TREBALI IZBJEGAVATI
Određene namirnice povećavaju rizik od nastanka prhuti:
Šećeri koji brzo oslobađaju energiju pojačavaju upale (slatkiši, sirupi, mlijeko ili bijela čokolada).
Proizvodi od bijelog brašna (sendviči, baguette).
Industrijski kolači
Žitarice sa sjemenkama (bijela riža, bijela tjestenina).
SAVJET N°3
PIJTE PUNO VODE
Voda je iznimno važna za zdravlje kože i vlasišta. Preporučuje se unos 2 litre vode dnevno. Ona hidratizira vaše tijelo i omogućuje pravilnu funkciju stanica kože.