OD ZDRAVOG
VLASIŠTA DO
PROBLEMA S PRHUTI
Kada ova tri čimbenika nisu u ravnoteži, dolazi do pojave prhuti.
Razvoj glavne tri vrste mikroorganizama kod pojave prhuti:
- Staphylo
coccus spp - Propioni
bacterium spp - Malassezia restricta
Healthy scalp
Scalp with dandruff
Evolution of the 3 main micro-organisms
in the dandruff phenomenon
NEURAVNOTEŽENA POPULACIJA MIKROORGANIZAMA
NAJPRIJE, ŠTO JE TO SEBUM?
Kombinacija skvalena, triglicerida i estera voska.
Ovaj hranjivi sastojak konzumiraju gljivice i bakterije. Većini gljivica iz roda Malassezia potrebni su lipidi da bi se mogle razvijati, pa se zato hrane trigliceridima koji su prisutni u našem vlasištu. Kada ih apsorbiraju, izlučuju enzime koji pretvaraju trigliceride u masne kiseline. Ta se pojava naziva peroksidacija skvalena te izaziva upalu.
FUKCIJA BARIJERE
Barijera se sastoji od korneocita, koje zadržava međustanični matriks od lipida. Kada se funkcija barijere izmijeni, govorimo o poremećaju u tom međustaničnom sloju, kao i u procesu odvajanja korneocita. Izmijenjena barijera lakše propušta mikrobe i vanjske tvari te ostale nadražujuće komponente. To može izazvati upalu, čime se dodatno remeti funkcija kožne barijere. Na taj se način može stvoriti neprekidni krug kontinuiranih upala vlasišta.